Črna sol ,
znata tudi kot himalajska črna sol , indijska črna sol ali kala namak ,
je kamena sol vulkanskega porekla iz okolice Himalaje .
Poleg natrijevega klorida vsebuje tudi sledi žveplovih spojin,
ki se naravno nahajajo v Himalaji.
Vsebnost žvepla daje soli poseben vonj in oster okus,
ki spominja na pokvarjena jajca.
njena barva je lahko različna – nekatera zrna sploh niso črna,
lahko se najdejo katerekoli nianse rjavo rožnate in temno vijoličaste barve.
Za katero hrano se lahko uporablja himalajska črna sol?
Črna sol se uporablja kot ojačevalec okusa v indijskih in azijskih kuhinjah.
Indijski kala namak je lahko prisoten v različnih živilih,
kot so kisle kumarice, solate, čatni, raita in sadne solate.
Črna sol se lahko uporablja za hrano, ki vsebuje vegansko nadomestilo za jajca,
kot so veganska umešana jajca, tofu umešana jajca, omleta iz čičerke,
veganski praženi riž, veganske tortilje, fritate kiš ali celi veganska karbonara.
Črna sol ima manjšo vsebnost natrija od običajne soli.
Zaradi nizke vsebnosti natrija jo lahko uporabljajo kot alternativo
ljudje z visokim krvnim pritiskom in tisti na dieti z nizko vsebnostjo natrija.
Črna sol izboljšuje tudi okus praženi hrani, lahko se potrese po prigrizkih kot je pečen kikiriki,
pečene gobe ali kombinira s klasičnimi indijskimi začimbami
kot so semena koriandra, mango v prahu in kurkuma.
Izboljšuje prebavo.
Črna sol se tradicionalno uporablja za izboljšanje prebave,
ublažitev in preprečevanje napenjanja in deluje odvajalno.
Ne vsebuje sredstev proti strjevanju ali drugih aditivov.
Tip zrna: Drobna zrna.
Neto teža: 300g
Teža | 0.3 kg |
---|
Zaenkrat še ni mnenj.